EXSite.pl - Portal ze wszystkim Mamy tutaj wszystko

NIE MASZ JESZCZE KONTA? ZAREJESTRUJ SIĘ ZA DARMO!   
Przypomnij hasło X

Gęsina na św Marcina - przepisy najlepszych szefów kuchni

Dodał: miaow 18 Grudzień 2012 02:52


Gęsina na św Marcina - przepisy najlepszych szefów kuchni

Gęsina na św Marcina - przepisy najlepszych szefów kuchni

Gęsina na św Marcina - przepisy najlepszych szefów kuchni
4.1 MB | PDF | RAR | PL | 95 stron

W czasie trwania akcji „Gęsina na św. Marcina” zobowiązaliśmy każdego z Szefów Kuchni do przygotowania swoich trzech autorskich przepisów, które w listopadzie zeszłego roku były serwowane w ich restauracjach, a teraz z dumą zebraliśmy je w tej książce i z radością udostępniamy wszystkim miłośnikom dobrego jedzenia. Dla większości z Pa?stwa będzie to spore zaskoczenie, jak jeden rodzaj mięsa może zostać zinterpretowany na tyle różnych sposobów kulinarnych i w żadnym momencie się nie powielić. Poza klasyczną czarniną, okrasą, carpaccio z półgęska, czy gęsi pieczonej w całości, znaleźć tu można gąskę z gąskami (te drugie to grzyby), confit z gęsich żołądków, pierś marynowaną z płatkami róży czy też lody z foie gras i wiele, wiele innych.
Chcemy wypromować gęsinę jako znakomity surowiec do przyrządzania macznych i zdrowych da?. Gęsina to nie tylko zdrowe i bezpieczne mięso, to rarytas wśród europejskich smaków. Kujawsko-Pomorskie posiada na swoim terenie czołową polską placówkę badawczo-hodowlaną, produkującą najlepszą w Europie gęś kołudzką. I jak podkreśla marszałek województwa kujawsko-pomorskiego, Piotr Całbecki – jest stolicą polskiej hodowli gęsi. Niestety, nasza tradycja spożywania gęsiego mięsa w dniu świętego Marcina stopniowo zanika.
Wierzymy jednak, że ogólnopolska akcja promocyjna województwa szybko to zmieni. A spożywanie gęsiny w dniu Narodowego święta Niepodległości powróci na dobre do polskiej tradycji.
Niektórym z Pa?stwa przypadną do gustu wątróbki gęsie delikatnie podsmażone na oliwie, po wcześniejszej, krótkiej marynacie. Pyszna jest też gęś pieczona, nafaszerowana skórkami z jabłek – w samej skórce jest więcej jabłkowego aromatu niż w samych jabłkach, które ja zapiekam w karmelu oddzielnie i serwuję z gęsiną. W przypadku pieczonej gęsi warto jednak pamiętać, że przy odgrzewaniu, będzie stawać się coraz twardsza, więc najlepiej zjadać ją całą prosto po wyjęciu z gęsiarki czy brytfanny.
świetnie smakuje też gęsina duszona w kapuście kiszonej. Ale o tym wszystkim dużo lepiej i ciekawiej opowiadają przepisy naszych Szefów Kuchni. W sumie jest ich 48, a każdy inny i wyjątkowy.



Gęsina na św Marcina - przepisy najlepszych szefów kuchni
Uwaga! Linki nie zakodowane tylko dla zarejestrowanych użytkowników!

Nie masz konta? Zarejestruj się za darmo!
----------------
Links are not encoded only for registered users only! Plese login or register!




Zobacz inne moje newsy na EXSite.pl

Informacje

Jeżeli chcesz skomentować artykuł musisz być zarejestrowany na stronie.